Kennismaken

Allereerst maak je kennis met je opdrachtgever en zijn ruimte. Spreek voor de eerste ontmoeting met de klant af op de plek waarvoor je het ontwerp gaat maken. Vergeet niet dat dit ook de kans is om jezelf en je werkwijze te presenteren en neem vooral je portfolio mee. Door deze eerste ontmoeting ontdek je de aard en de omvang van de opdracht.

Programma van eisen

Samen met de klant stel je het Programma Van Eisen (PVE) op. Dit is een soort overeenkomst tussen de klant en de ontwerper over de beoogde inhoud en resultaat van het toekomstige ontwerp in de vorm van een soort eisenopsomming. Dit doe je door de juiste vragen te stellen over hun leven en beschikbare middelen en tenslotte de verwachtingen van het gewenste eindresultaat.

Analyse

De volgende stap is een grondig analyse van het pand zelf en de invloed van de verdere omgeving zoals lichtinval, intern en extern verkeer, bestaande constructies, tuin, uitzicht, etc. Dit doe je door inmeten en foto’s te maken om een plattegrond op schaal en eventueel ook een 3D-model te kunnen creëren. Hiervoor raadpleeg je ook bestaande tekeningen en andere beschikbare informatie. Vervolgens interpreteer je de verkregen informatie tegen de beoogde PVE om mogelijkheden en onmogelijkheden te ontdekken.

Begroting

Dit is ook het moment om de kosten in beeld te brengen. Je hebt daarin verschillende manieren waarop je het aan kunt pakken, bijvoorbeeld:

  • Je maakt alleen het ontwerp en daarna is het aan de klant om er mee verder te gaan.
  • Je maakt het ontwerp en een opsomming van alle elementen met daarbij de kosten.
  • Je maakt het ontwerp met de elementen en de uitvoering van het project.

Je kunt werken voor een vaste prijs of bijvoorbeeld een open begroting op basis van uren. Het belangrijkste is dat je goede afspraken gemaakt hebt voordat je aan het werk gaat.

Ontwerpen

Hierna kan uiteindelijk het feitelijke ontwerpproces beginnen.

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.