Wat is de menselijke maat?

De menselijke maat is een van de belangrijkste uitgangspunt voor een ontwerp. Elk interieurontwerp is immers bedoeld voor het gebruik door mensen. Het interieur is daarom gebaseerd op de maat van het lichaam van de gemiddelde mens (statische maten) en het menselijke handelen (dynamisch maten) in het dagelijks leven. Dit samen noemen wij de ”Fysieke ergonomie”.

De statische en dynamische maten van de mens gaan uit van de menselijke anatomie, antropometrie, de interne lichaamsprocessen en de bewegingsleer. Hierbij is de belangrijkste aandachtspunt voor de ontwerper de lichamelijk veiligheid en gezondheid van de gebruiker.

Onder anatomie verstaan we kennis over de manier hoe het lichaam (van de mens en van dieren) in elkaar zit. Anatomie is ook het werkveld waarin mensen onderzoek naar de lichaamsbouw doen.

Antropometrie is toegepaste antropologie. Het woord betekent letterlijk “het meten van mensen” en houdt zich bezig met het vaststellen van afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam. Antropometrie speelt een belangrijke rol in industrieel ontwerpen, ergonomie en architectuur, waar de statistische data over de verdeling van de lichaamsmaten gebruikt worden om een product, werkpost of ruimte te optimaliseren.

Hoewel wij mensen allemaal verschillend zijn, zijn er toch ook veel overeenkomsten in onze reacties op maten en verhoudingen, kleuren, materialen, vormen, lichtinval, klimaat, geluid, etc. (LET OP ! dit is altijd erg cultuurafhankelijk!)

Dus in een ruimtelijke ontwerp is niet alleen de fysieke maten zijn van belang, maar ook zeker de mentale reactie van de mens op de gebruik van ruimteverhoudingen, kleuren, materialen, vormen, lichtinval, klimaat, en geluid. Denk hier aan  menselijke emoties als stress – rust – beleving – energie gebruik, etc…  Hierbij is de belangrijkste aandachtpunt voor de ontwerper de mentale veiligheid en gezondheid van de gebruiker. Dit noemen wij ook “cognitieve ergonomie”. Deze bestudeert de mentale processen, zoals het opnemen van informatie (beleven), het geheugen (leren), het denkproces en de interactie tussen mens en systeem of omgeving (manier van verwerken)

Meer weten?

De menselijke maat
A.J.H. Haak
9789040725678

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.