Groen vormt nog steeds een wezenlijk deel in ons interieur.

Groene wanden nemen een grote vlucht. Waar we eerst nog vooral mos wanden (dood maar wel vochtregulerend) kenden, zien we inmiddels ook voor de particulier meer toepassingen binnen bereik, bestaand uit echte planten al dan niet met bewateringssysteem.

De aandacht voor groen is begonnen bij het exterieur.

Met de komst van met Sedum begroeide daken werd het duidelijk dat het effect hiervan op vele manieren positief werkt. Regenwater wordt gefilterd, het vaak donkere dak wordt niet meer opgewarmd door de zon, er ontstaat leven op je dak wat ook nog eens fijnstof filtert en zuurstof aanmaakt. Last but not least; mensen floreren bij groen.

Het is met name die laatste factor die toepassingen in het interieur zo populair maken. Allerlei onderzoeken tonen aan dat mensen op kantoor in een groene omgeving, 15% productiever kunnen zijn. Groen is hier naast planten ook figuurlijk bedoelt; een goede lucht kwaliteit en voldoende daglicht. Planten zorgen voor die betere luchtkwaliteit en dragen ook nog eens bij aan een betere akoestiek. Dit is al snel opgepakt door de markt en je ziet dan ook steeds meer aanbieders van groen oplossingen in kantoor.  Veelal systemen die de planten ook voorzien van water. Mooi maar ook kostbaar. Gelukkig  is ook voor deze markt er duidelijk sprake van de wet van de grote getallen en zie je dat prijzen inmiddels al aardig aan het zakken zijn voor een m² groene wand.

 

Kan die oude plant nog?

Planten in huis en kantoren zijn niet nieuw. Maar gebleken is dat, als  je het positieve effect van groen ten volste wilt benutten,  er vrij veel groen nodig is om de lucht van zuurstof te voorzien en te zuiveren van schadelijke stoffen.  Voordat je alleen nog maar in groene muren en gordijnen denkt is het raadzaam om te kijken waar er behoefte aan is. Er zijn planten die zomers vocht opnemen en in de winter afstaan.  Vochtregulatie is dan ook een belangrijk bijkomend voordeel van plantgebruik. Maar hiervoor kun je ook  een watermuur gebruiken. Je mist dan natuurlijk wel de overige positieve effecten van groen. Als je weet wat je wilt kun je gaan inventariseren wat nodig is, tevens is de bestaande voorraad misschien nog inpasbaar in een beplantingsplan.

 

Plan

Behalve goed nadenken hoe je groen in gaat zetten is het door zijn prijs vaak een makkelijk weg te bezuinigen item. De onderzoeken tonen dan wel veel positieve effecten aan, dat is nog steeds niet direct merkbaar. Dus naast het opstellen van een mooi plan is opstellen van alle voordelen die groen in het interieur kan bieden evident om tot een goede afweging te komen.

Creatief omgaan

De inzet in kantoren zie je al veelvuldig, in huis zie je groene wanden nog niet veel toegepast. Hier vinden sierplanten en juist ook praktische kruidentuintjes die als klein pluktuintje in de keuken geplaatst kunnen worden. Een goede trend maar ook hier geldt dat afhankelijk van type, een flink aantal planten nodig zijn om optimaal te functioneren. Wanden zijn dan wel een stuk handiger. Bij voldoende ruimte zou een revival van de ingebouwde bak die in de 70ér jaren vaak voorkwam, ook fraai kunnen ogen.

Voordat je met je handen de grond in gaat is het raadzaam je aanpak te plannen want het zou jammer zijn als groen met al haar positieve eigenschappen voor de mens, in jouw plan wegbezuinigd wordt.

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.