Definitie van een indelingstekening

De indelingstekening als onderdeel van een interieurontwerp geeft een overzichtelijk beeld van het ontwerp in de bestaande of nog te bouwen woning of bedrijfspand. Dit is een 2D tekening waarop muren, wanden, ramen, deuren en andere openingen zichtbaar zijn inclusief bouwkundige elementen zoals bijvoorbeeld een open haard.

Doel van de indelingstekening

Het doel van de indelingstekening is in eerste instantie het tonen van de best mogelijke functionele verdeling van de ruimtes voor het beoogde gebruik. Daarnaast het bewijzen van de geschiktheid en haalbaarheid van het totaalconcept van het interieurontwerp. Ingekleurd geeft de indelingstekening ook informatie over het materiaalgebruik, lichtinval en de totaalsfeer van het uiteindelijke ontwerp.

Presentatie methode van een indelingstekening

Het resultaat moet duidelijk en visueel makkelijk te begrijpen zijn voor mensen zonder enige kennis van technische tekeningen. Daarom staat hier het liefst geen onnodige technische informatie vermeld en worden er geen ingewikkelde vaktermen gebruikt.

De indelingstekening communiceert voornamelijk visueel dus gebruikt zo minimaal mogelijk teksten en spreekt hierdoor als het ware voor zich. Dit gebeurt het liefst op schaal 1:50. Verder wordt de plattegrond met de nodige meubelen ingericht. Op deze tekeningen staan ook de namen vermeld van de verschillende functies bij de bijbehorende ruimtes. Als het nodig is kunnen d.m.v. kleurcoderingen en/of pijltjes de onderlinge logistieke verbanden en samenwerking tussen deze functies verduidelijkt worden. Bijvoorbeeld om multifunctionaliteit van ruimtes of conflicten in de looproutes te tonen.

voorbeeld indelingstekening met logistieke verbanden

Andere toepassingen van een indelingstekening

Verder is de indelingstekening ook geschikt om duidelijk te maken wat voor eventuele aanpassingen en verbouwingen nodig zijn om de gestelde doelen te kunnen bereiken.

Dit kan gebeuren door de indelingstekening tegelijk te presenteren met een plattegrond van de bestaande situatie, vanzelfsprekend in dezelfde schaal getekend als de indelingstekening.

Het kan ook via een zogenaamde “oud – nieuw” aanduiding op de indelingstekening zelf met een bijbehorende legenda om de betekenis van deze aanduidingen duidelijk  te maken.

Het gaat er bij beide methodes om de, voor het ontwerp onmisbare, ingrepen visueel te maken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

– de te slopen delen (wanden, ramen, deuren)

– nieuwe deuren en openingen

– nieuwe openhaard

– nieuwe wanden

– andere gebouwde of ingebouwde interieurelementen.

Het doel hiervan is om inzicht te geven in de omvang van de ingrepen en hiermee het proces voor de opdrachtgevers te vergemakkelijken om een goede inschatting van de kosten te kunnen maken.

Voorzien van extra informatie zoals maatvoeringen en materialen kunnen deze tekeningen ook gebruikt worden door de uitvoerende partijen (timmerman, constructeur, installateur) om een inschatting van de kosten te maken.

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2020

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.