Een kwestie van smaak

Ze zijn niet meer weg te denken; de populaire programma’s over woninginrichting. Zoals bijvoorbeeld Het Block waar in een onrealistisch korte tijd een bouwval door amateurdesigners tot een trendy huis wordt getransformeerd

Voor interieurideeën kan de woonconsument naar hartenlust kiezen uit woon- en interieurbladen en woonboeken. En grote ketens zoals Loods 5 waarin je op één plek al je meubels en accessoires in je gewenste stijl kan shoppen, doen er alles aan om de indruk te wekken dat iedereen verstand van wonen kan hebben. Wonen is onderdeel van de vrije tijdsbesteding geworden.

In de vorige eeuw was dat wel anders. De sociale klasse is dan bepalend voor de inrichting van het huis. De bruidegom kiest als kostwinner een passende woning met een passend interieur dat weer past bij zijn beroep. Oud-Hollandse, eikenhouten bolpootdressoirs en stoelen vullen de kamers van de lagere middenstand.

Voor sommige kunsthistorici zijn de volle interieurs uit de vorige eeuw een verschrikking. Ze nemen de taak op zich om smaakopvoeding te gaan geven. In duidelijke taal krijgt het Nederlandse volk te horen dat de interieurs met hun zware, pompeuze meubelen niet meer kunnen. Een strakke vormgeving en een sobere inrichting is de manier waarop je zou moeten leven. Een inrichting die je nu in elke IKEA bij elkaar kan zoeken, voelt vertrouwd, maar in de vorige eeuw kostte het veel inspanning om de ouderwetse old-finish meubels uit de woning te bannen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Interieurvormgeving kom dan naar de workshop Kunst- en Interieurgeschiedenis op vrijdag 8 februari!

https://www.interieuracademie.nl/opleidingen/kunst-en-interieurgeschiedenis/

Rikie Gorissen

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.