De drie ordes

In de tweede helft van de 18e eeuw luidde de industriële revolutie een belangrijke nieuwe stroming in de designgeschiedenis in. Massaproductie leidde tot een breed aanbod van producten voor een grote bevolkingsgroep.

Het was al lange tijd gebruikelijk voor telgen van rijke Europese en Noord-Amerikaanse families om een grand tour door Europa te maken – een uitgebreide reis langs de monumenten op het vasteland, met name Italië voor mannelijke, vermogende  jongvolwassenen. Deze grand tours werden bepalend voor het ontwerp en smaak in het interieur- en architectuurontwerp. Tijdens de grand tour, met Italië als eindbestemming, werd Rome gepresenteerd als het culturele centrum van de wereld. Toonaangevende ontwerpers ontwierpen gevels en interieurs in klassieke stijlen. En wat deze ontwerpers onder andere overnamen uit de klassieke oudheid en gebruiken in hun ontwerpen zijn de drie ordes.

De Dorische orde

De Ionische orde

De Korinthische orde

Als je erop gaat letten zie je ze overal terug deze zuilen op de gevels van gebouwen, op het front van een kast, of als omlijsting van een deur. De ontwerpers van de Renaissance en ook van het neo-classisme gebruikten alle drie de ordes, maar de Korintische orde vond men het mooist. Die werd dan ook gebruikt voor bijvoorbeeld de bel-etage en de belangrijkste vertrekken in de woning.

Rikie Gorissen

 

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2020

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.