Licht uit spot aan!

 

Een interieur of gebouw kan nog zo goed doordacht vormgegeven zijn, als de verlichting niet klopt kan alles te niet worden gedaan. Licht is belangrijk en hot! Er is meer aandacht voor het verlichtingsplan dan ooit.

We leven in een tijd waarin duurzaamheid veel aandacht krijgt. Hierbij vallen drie criteria te herkennen voor licht*: lichtechtheid, lichtopbrengst en lichtkleur. Uiteraard spelen levensduur en recyclebaarheid van de lichtbron ook een rol.

Daarnaast komen we op kantoor als ook in huis steeds meer in aanraking met `The internet of things`. Slimme bediening van huishoudelijke apparatuur. Hierin past naadloos ook de verlichting.

 

SMART

Was het op afstand bedienen van lampen tien jaar terug nog een kostbare aangelegenheid, momenteel is er al veel te regelen middels smart lichtbronnen, die middels een eenvoudige app op je telefoon zijn te bedienen. Deze ontwikkeling is echter nog  ver van perfect. Lichtgroepen aanmaken kan bij de diverse aanbieders van platforms op verschillende manieren maar er is nog geen systeem wat alle gewenste mogelijkheden afdekt. Ook het aanbod van smart lichtbronnen is voor met name de mooie design- merken nog niet ontwikkeld. Toch is het al een hele verbetering dat er geen dure handzenders meer aangeschaft hoeven te worden met een dito ontvanger die dan in het armatuur dat geschakeld moet worden, ingebouwd werd. Alle schakelleveranciers kenden hun eigen frequentie en niets werkte met elkaar. In de praktijk hield dat in dat als je eenmaal voor een fabrikant gekozen had, je verplicht was om ook alles van die ene fabrikant aan te schaffen.

Eenvoudigere energie besparende toepassingen zijn in de kantoorinrichting te bedenken. Afdelingen die zich in het duister hullen middels tijd- en/of bewegingssensor is al heel gebruikelijk.

 

Duurzaam

Over die lichtbronnen valt nog meer te melden. Naast het feit dat de overheid energie grootverbruikers uit de handel laat nemen is LED enorm in opkomst. Je ziet steeds meer verlichting die af fabriek met LED is uitgerust. Het grote voordeel is dat alle zaken die nodig zijn om de lamp te laten branden, afgestemd zijn op deze techniek.  Ook zijn er inmiddels veel plugins ontwikkeld. Hiermee hoef je je oude armaturen niet weg te doen maar vervang je alleen de lichtbron. Vaak zijn dimmers en trafo´s niet ingesteld op grote verschillen in wattage en kan in de praktijk nog wel eens tot disfunctioneren leiden.

Maar los van de technische uitdagingen is het voor de ontwerper wel een feest dat LED een grote vlucht neemt. Wie kent er niet de rood/groen-blauw lichtlijnen van LED die iedere (lichtgekleurde kamer) in een oogwenk van sfeer verandert. De mogelijkheden om accenten te verlichten in het interieur of aan de gevel zijn met de komst van LED ook haast onbegrensd geworden. Wil je één schapje ergens uit laten springen dan laat je eenvoudig een LED strip inbouwen. Kun je er geen voeding naar toe brengen? Dan is stroom middels een batterij vanwege het lage stroomverbruik bij LED ook een optie. Als laatste voordeel heeft LED dat het waanzinnig lang mee gaat dus minder afval en onderhoud.

 

MENS

En waar kan licht nog meer duurzaam in bijdragen. Licht vormt nou eenmaal voor mensen een belangrijke bron van energie en is een graadmeter voor je activiteit. Er bestaan lampen die het daglicht simuleren.  Dit houdt mensen actiever. Maar het opnemen van daglicht in je lichtplan is ook een optie. Kun je niet kiezen? Er zijn lichtkoepels waarin lampen zijn ingebouwd die het daglicht kunnen simuleren in de handel; de hele dag heb je het gevoel alsof je bij een raam zit, immers het etmaal verandert zichtbaar.

Houd je naast het schakelgemak, duurzaamheid en de menselijke factor ook nog eens rekening met het lichttype. Er bestaat directe verlichting en indirecte. De eerste is ideaal voor het aanlichten van items. Door gebruikmaking van indirecte verlichting (middels reflectie) zorgt voor minder contrast en minder vermoeide ogen.

Als je deze factoren in een plan vervat heb je een goede basis. Kies vormen van armaturen die passen bij de gebruiker en houd rekening met de lichtvorm en de belijning. Soms is een gat in de muur waaruit licht komt veel spannender dan een spotje erop te monteren terwijl het lichtbeeld ongeveer hetzelfde is.

Kortom een verlichtingsplan komt heel wat bij kijken, maar het kan wel een ontwerp maken of breken.

*Lichtechtheid zegt iets over de kleur i.c.m. het te verlichten oppervlak. Geeft mijn licht dat wat ik wil uitlichten goed weer.

De lichtkleur is vooral herkenbaar aan de gloed van het licht. Blauwig is koel(tl) en rood(halogeen) is warm.

Het verbruik in relatie tot het licht wordt weergegeven in lichtopbrengst. Met name op kantoren is een bepaalde lichtsterkte op je werkplek vereist!

Auteur: Hubert van Keulen, docent Interieuracademie en Eco social interieur architect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.