Wat is een moodboard?

Een moodboard is een collage. Een verzameling foto’s en afbeeldingen die in één oogopslag laat zien welke sfeer je in een interieur wil neerzetten. Het vormt het uitgangspunt voor een interieurontwerp.

Waar voel jij je thuis?

In sommige huizen voel je je verloren en ongemakkelijk, andere maken nieuwsgierig en weer andere geven je direct een behaaglijk thuisgevoel. Waar ligt dat aan?

Het kunnen kleine dingen zijn die je stemming triggeren. Het kan zijn dat je niet eens bewust bent waarom je humeur plotseling omslaat naar somberte of blijdschap. Is het de geur van vers gezette koffie, de kleurencompositie van een pas gekocht boeket bloemen, een wolk die plotseling voor de zon trekt, het geluid van een tak die tegen het raam waait of een onverwacht compliment?

Het bepalen van een sfeer die de stemming beïnvloed is een concept dat veel wordt toegepast in de wereld van design, interieurontwerp en styling. Voor elk project waar je aan werkt is er een specifieke groep van opdrachtgevers of cliënten die benieuwd zijn naar wat je creatie – je ontwerp – in petto heeft. En je – uiteindelijke ontwerp – is wat hun stemming bepaald. Om deze sfeer te bepalen, gebruik je een moodboard.

   

Persoonlijkheid

In een moodboard vertaal je de persoonlijkheid van je cliënt in een bepaalde sfeer die de stemming oproept die je wil bereiken. Het moodboard is de tool die je helpt om de designflow neer te zetten van het project waaraan je werkt. Het is een verzameling van inspiratiebeelden en kan o.a. kleuren, beelden, texturen of fonts omvatten.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je cliënt niet helemaal begrijpt wat je probeert duidelijk te maken met het ontwerp dat je probeert samen te stellen? Een moodboard kan dan helpen om je cliënt en jou tot overeenstemming te brengen met de design-aspecten die jij voor ogen hebt.

Houvast

Als je begint aan een designplan kan het gebeuren dat er zoveel ideeën in je opkomen dat het originele idee zo troebel wordt dat je de weg kwijtraakt en je hele idee in de prullenmand beland. Klinkt dit bekend? Het overkomt zelfs de meest geroutineerde ontwerpers wel eens.

Vanwege deze inspiratie-overload zijn moodboards een essentieel onderdeel van het succesvol tackelen van elk interieurontwerp. Moodboards worden door professionals gebruikt met een reden. Je raakt makkelijk de weg kwijt op blogs, op Pinterest, in woontijdschriften en in winkels die je afstruint op zoek naar inspiratie, maar uiteindelijk heb je één richting nodig.

Een moodboard = de afkadering van je idee. Het is een verzameling van al je inspiratiebronnen van je styling of ontwerp.

Look and feel

Een moodboard is een manier om visueel in kaart te brengen wat de look and feel van een ruimte is, het is een verzameling van ontwerpideeën waarop je kan bouwen. Alleen als je al je inspiratiebronnen op één plek hebt, kan je gaan selecteren. Het helpt je vooruit in je ontwerpproces en het voorkomt dure vergissingen van aankopen die je niet naar je beoogde doel helpen. Tijdens de opleiding interieurstyling en opleiding binnenhuisarchitectuur komt het maken van een moodboard uitgebreid aan bod tijdens de lessen.

Een heldere visie van wat je wil maken, helpt je om je idee in de realiteit te vertalen en om goede beslissingen te nemen.

Noodzaak

Een moodboard maken is zeker geen stap die je kan overslaan. Een interieur balanceert altijd tussen verbeelding en praktische overwegingen en een visuele collage is een fantastische manier, niet alleen om vooruit te plannen maar ook om geregeld terug te koppelen en is een reminder van je oorspronkelijke idee en startpunt van je design.

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.