Zo iedereen heeft leren fietsen kan ook iedereen leren perspectieftekenen. Het is een vaardigheid die tot de verbeelding spreekt van zij die het niet kunnen. Als je eenmaal de methode begrijpt en toepast, dwing je er veel respect mee af. Wat is tekenen in perspectief en wanneer gebruik je het? Wij helpen je graag op weg.

Wat is perspectieftekenen?

Tekenen met diepte. Dat is waar het bij perspectieftekenen om draait. Om in perspectief te kunnen schetsen is inzicht nodig in de perspectieftekenkunst. Begrippen als horizon, verdwijnpunten en tafereel moeten bekend zijn voordat je op handmatige wijze een 3D beeld kunt tekenen. Ondanks dat de computer veel handwerk heeft overgenomen is het handmatig tekenen in perspectief een vaardigheid die ervoor zorgt dat plannen snel inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Wanneer gebruik je een perspectieftekening?

Om een ruimtelijk beeld op een plat vlak zichtbaar te maken, is een perspectieftekening een veel gebruikte methode. Foto’s gebruik je om ruimtes en beelden die al bestaan ruimtelijk vast te leggen. Maar dat wat nog niet bestaat kan niet worden gefotografeerd. Daarom is het tekenen van een ruimtelijk beeld een ideale en snelle manier om inzichtelijk te maken hoe iets er uit gaat zien.

Even snel een hoek van een kamer schetsen, of een gebouwtje tekenen, geeft direct het beeld wat je wilt laten zien. Een plattegrondtekening is een goed middel om iets technisch uit te leggen. Het inzichtelijk maken van hoe iets er uit gaat zien doe je door middel van het tekenen van een perspectieftekening.

Het handmatig schetsen van een perspectieftekening is een vaardigheid die snel en heel persoonlijk tot resultaat leidt. Met een ruimtelijke schets neem je opdrachtgevers bij de hand. Door de tekening begrijpen ze hoe het ontwerp er uit gaat zien.

Bij interieurontwerpen, tuinarchitectuur en styling wordt aandacht besteed aan de handmatige manier om perspectief beelden te maken. In eerst instantie met behulp van plaatjes een ruimtelijke compositie maken. Vervolgens bij interieurarchitectuur en tuinontwerp wordt de techniek vervolmaakt en kun je snel en doeltreffend ruimtelijke beelden schetsen.

3D tekenen op de computer

Ontwerpers gebruiken hier tegenwoordig de computer voor. Er zijn relatief eenvoudige tekenprogramma’s zoals SketchUp en Floorplanner waarmee een perspectieftekening geconstrueerd kan worden. Als je de handmatige perspectieftekenen onder de knie te hebben is de stap naar het tekenen met CAD 3D tekenprogramma’s eenvoudig op te pakken. Je kent dan de begrippen en kunt deze effectief toe leren passen op een computer. Benieuwd hoe dat werkt? Tijdens onze cursus SketchUp leer je er alles over.

perspectieftekening

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.