Een schetsplan is een eerste, belangrijke stap om tot een definitief ontwerp te komen. Het schetsplan is een verkennende fase waarin wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn, om daarna het definitief ontwerp te maken.

Bij een schetsplan wordt vaak gedacht dat het een snelle tekening is die schetsend door de ontwerper is ontwikkeld. Dit is geen juiste interpretatie. Een schetsplan is het eerste idee waarin de ontwerper laat zien wat er mogelijk is. Nadat de opdrachtgever zijn wensen heeft geformuleerd en deze door de ontwerper in een programma van eisen zijn vertaald, maakt de ontwerper dit schetsplan. Dit plan wordt op de juiste schaal getekend en gepresenteerd. Niet alle invulling heeft al zijn uiteindelijke vormgeving, kleur en uitstraling.

Er ontstaat een schetsmatige tekening waarin te zien is wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Bij interieurvormgeving houdt dit in dat de looplijnen worden aangegeven, de basisprincipes van het plan worden duidelijk en de ruimtelijke beleving krijgt vorm. De maat van de elementen is helder en de mogelijkheden worden zichtbaar.

In dit schetsplan kan de ontwerper aangeven wat hij vanuit zijn kennis en inzicht in petto heeft voor de opdrachtgever. Deze heeft meestal wel een idee wat hij wil, maar komt niet tot creatieve oplossingen, hoe. De ontwerper heeft door ervaring en inzicht wel verrassende oplossingen die in het schetsplan zichtbaar worden. In deze fase wordt duidelijk dat er meer mogelijk is dan de opdrachtgever in eerste instantie denkt. Het probleem van de opdrachtgever wordt vertaald in een oplossing!

Als er bouwkundige wijzigingen moeten worden uitgevoerd komt dit in het schetsontwerp al tot uiting. Vaak zijn daar vergunningen nodig. Om te onderzoeken of er voorschriften of eisen zijn waar rekening mee moet worden gehouden, kan er met een schetsontwerp bij de instantie die de bouwvergunning af moet geven, eerst navraag worden gedaan over de mogelijkheden. Dit voorkomt teleurstellingen bij het definitief aanvragen van de vergunningen.

Schetsplan

                 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.