Think Vintage, over trends en hoe ze ontstaan III

 

modernisme 1

Elk tijdstip heeft zijn eigen stijl en als je het succes van deze huidige trend wil verklaren helpt het om te kijken naar de trends die daaraan vooraf zijn gegaan.

Als elke stijl ook een reactie is op een voorgaande en niet alleen maar iets nieuws ‘out of the blue’ dan is de vintage stijl een reactie op het modernisme van de vorige eeuw waarbij het modernisme op zijn beurt weer te verklaren is als een reactie op de chaos van neo-stijlen op het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

In welchen stil sollen wir bauen, vroegen de architecten zich af op het eind 19e begin 20e eeuw. Hoe kon er een coherente, nieuwe, moderne stijl ontwikkeld worden uit de gekte van neo-stijlen?

Terwijl de stylisten zich daar het hoofd over braken, werd er gebouwd aan bruggen, treinstations en fabrieken. En bij deze gebouwen werd niet zo lang nagedacht over schoonheid. Ze moesten functioneel zijn met gebruik making van zo min mogelijk materialen, met een zo min mogelijke bouwtijd, met zo min mogelijk kosten.

De jonge architecten na WOI, die niet wisten hoe ze moesten bouwen, wisten één ding zeker. Alles behalve burgerlijk. Op nul beginnen. Less is more. Niet burgerlijk, niet gezellig.

Less is more. Ze zagen dit denken terug in de nieuwe bruggen, in de nieuwe fabrieken, in de nieuw gebouwde ziekenhuizen zoals het sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Staal, beton en glas waren de materialen waarmee gebouwd werd. Dematerialisatie was het devies, niet hechten aan de materie.

Materie, bezit, spullen; zo burgerlijk. Maar dat wit, dat genadeloze wit. Waarom kan je niet onthecht en zonder spullen wonen in een huis met frisse, vrolijke kleuren?

Vanuit welke drive kwamen de architecten van de modernistische bouwkunst tot hun ontwerpen van witte blokkendozen met lekkende platte daken? Wit klinisch en chirurgisch. Of zoals je wilt: licht, open, schoon, rustgevend, zonnig en met vrij uitzicht op de natuur.

 

Waarom was men zo geobsedeerd door hygiëne en licht, lucht en zon?

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.