Think Vintage, over trends en hoe ze ontstaan IV

modernisme 2

Als stijl, seks en soep van het Townhouse een reactie is op het licht, lucht en zon van het modernisme, waar was het modernisme dan een reactie op?

Het modernisme is beter te begrijpen als je herinnert hoe de wereld eruit zag vlak na WOI. Vies, stoffig, puinhopen, ziek, vol, bedompt, donker. Teveel mensen die op een te klein oppervlakte wonen. Arbeiders die in onhygiënische omstandigheden wonen zonder sanitair, centrale verwarming of moderne keuken.

Maar dan nog? Waarom zo wit, zo koud, zo klinisch, zo ziekenhuis?

Tuberculose was een dodelijke ziekte in die tijd waar veel mensen aan stierven. Vuil en stof bevatten ziektekiemen die vernietigd moesten worden door frisse lucht en zonlicht.

Huizen moesten gereinigd worden door elke dag ramen en deuren open te zetten en de zon de ziektekiemen te laten doden. Zware gordijnen en draperieën, dikke tapijten en oud meubilair bevatten allemaal stof en microben. Ze moesten vervangen worden door simpele en makkelijk te reinigen meubilair en lichte, makkelijk te wassen gordijnen.

Het sanatorium oefende een krachtige invloed uit op de verbeelding van modernistische architecten. Ze wilden huizen ontwerpen die net zo makkelijk schoon te houden waren als in het ziekenhuis of het sanatorium. Veel van de materialen en veel van de meubels die in de woningbouw gebruikt werden, waren ontwikkeld voor het sanatorium of ziekenhuis. De hygiënische uitstraling van de inrichting werd gezien als een positieve factor in de promotie van de modernistische levensstijl: licht, lucht en openheid.

Het werd het motto van het nieuwe wonen en wie wil dat niet? De arbeiders voor wie de woningen bedoeld waren, konden weinig enthousiasme opbrengen voor de steriele eenheidswoningen die hun behoefte aan knusheid, geborgenheid en gezelligheid niet konden bevredigen.

En op deze trend, het modernisme, geïnspireerd door de onhygiënische woonomstandigheden is de tegenreactie en huidige ‘Think Vintage’ trend te begrijpen.

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.