Think Vintage, over trends en hoe ze ontstaan V

 

Zonnestraal

   

Hoe is het met het sanatorium Zonnestraal afgelopen? Het lijkt een voorbeeld van de onkunde van de architecten uit die tijd. Het begon vlak na de oplevering al aan zijn verval. De witte muren werden vies, verf bladderde en muren scheurden. Architect Duiker ging ervan uit dat tuberculose na 20 jaar wel overwonnen zou zijn en het sanatorium zijn functie zou verliezen en daar kreeg hij gelijk in.

De gebouwen van Zonnestraal die niet voor de eeuwigheid bedoeld waren, zijn gerenoveerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Net zoals andere openbare gebouwen of oude fabriekscomplexen, zoals de Van Nelle fabriek in Rotterdam of het Sphinxs gebouw in Maastricht.

De inspiratiebron voor de stylisten die de herbestemde gebouwen onder handen nemen is nog steeds het verleden. De betonnen muren van de voormalige fabriek of sanatorium blijven zichtbaar, het metalen spant wordt niet afgedekt met witte stucplaten. Het skelet en het karkas van het oorspronkelijke gebouw blijft zichtbaar. Het is de styling die verschilt. Het concept van deze hergebruikte gebouwen is gebaseerd op de huiselijkheid van een gezellige woonkamer compleet met ouderwets servies, een schommelstoel, een letterbak, retro fotolijstjes en lampjes, vazen en boeken. Alles bedoeld om dat nostalgische gevoel van geborgenheid op te roepen.

Elk tijdperk heeft zijn eigen stijl en elke stijl is een reactie op de voorgaande. De huidige tijd is een tijd van onzekerheid, in de modernistische architectuur was van een woonkamer een steriele en strenge ziekenhuiskamer gemaakt. Nu is de omgekeerde beweging te zien en wordt de publieke, onpersoonlijke ruimte privé gemaakt en de woonkamer het concept met de huiselijke – ‘burgerlijke’ –  vertrouwdheid van alledaagse dingen.

 

Interieuracademie erkent je talent!
Ontwerp door: Kracht Concept & Creatie | Ontwikkeld door Designers at Work | Copyright 2021

Hulp nodig?

Bel: 0314 368619 of

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.