info@interieuracademie.nl

FAQ

Interieur Academie logo

Milaan design week 2024

Docent José Martens neemt je mee naar Milaan tijden de Salone del Mobile 2024. Lees hier haar reisverslag en ontdek welke trends en ontwikkelingen ze speciaal voor Interieuracademie gespot heeft!

Giro di Milano 2024

Het jaarlijkse design rondje door Milaan is altijd (voor de hele designwereld) een goed excuus om naar Italië te gaan.

Dit jaar is het weer ouderwets druk, zelfs meer dan… dat betekent in de rij staan voor de meest populaire en ook de mooiste presentaties. In een oud palazzo, verschillende villa’s en appartementen. Allemaal in echte Italiaanse stijl.

Het designplatform Alcova organiseert elk jaar een expo met jonge en nieuwe ontwerpers. Ze hebben een neus voor mooie locaties. Eerder waren ze al op bijvoorbeeld een oud militair terrein en in een oud slachthuis. Dit jaar presenteren ze op maar liefst twee locaties: villa Borsani (modernistisch architectuur uit 1945) en villa Bagatti Valsecchi (uit de 19e eeuw). Je moet er wel wat voor over hebben want de locaties zijn buiten de stad, maar prima met de trein bereikbaar. (Hoewel de logica van het openbaar vervoer in Italië soms erg ver te zoeken is, maar dat kan ook aan ons liggen)

Dit jaar is, op beurs zelf, een gedeelte gereserveerd voor de Eurocucina, de keukenbeurs. Volgend jaar is er weer aandacht voor verlichting bij Euroluce, deze twee wisselen elkaar af. Dat is goed om te weten mocht je interesse meer naar keukens of verlichting uitgaan.

 

La dolce vita

Behalve op de beurs zijn er in de stad heel veel kleine en grote presentaties. Als je gaat wandelen op weg naar die ene hot spot kom je al snel langs andere leuke presentaties en koffietentjes. Het is vooral fijn om op z’n tijd een mooie binnentuin tegen te komen en even heerlijk te zitten. Gelukkig zijn er genoeg van dit soort plekjes.

Hou ook de socials goed in de gaten als je in Milaan bent, je merkt dan al snel welke presentaties erg de moeite waard zijn om te zien.

 

De materialen en kleuren

Heel opvallend was dit jaar het gebruik van spiegels en metalen. Zelfs lambriseringen, plafonds en vensterbanken bestonden er uit.

Glas had natuurlijk de hoofdrol in de presentatie van glasfabrikant Lasvit. In architecturale boogvormen in een mooie patio-presentatie. In de verschillende texturen, van grof tot ribbels en kleur zien we dat vaak terugkomen dit jaar. En ook toegepast in spectaculaire lampen.

Behalve glas blijft ook marmer een favoriet materiaal, nu veel gezien in combinatie met licht, erachter zodat de tekening mooi zichtbaar is en ook als lamp of als verlicht werkblad in de keuken. Gewone baksteen is er in z’n pure materiaal maar dan verrassend in nieuwe vormen en dessins. Glanzende tegels zien we vooral in kleur en in grids. Hout is er in de mix, verschillende soorten worden door elkaar heen gebruikt, en er is veel ingelegd hout in hout. En ook ingelegd glas, marmer en vlechtwerk van riet in het hout, veel is handwerk. Verder is opvallend dat er veel touw is, van vlechtwerk door meubels tot touw in de combinatie met keramiek.

Veel geziene kleuren zijn primair:  geel, (licht) blauw, rood, oranje, brick, turkoois en een beetje zacht pink en paars versus de neutralen die vooral voortkomen uit het gebruik van de verschillende soorten hout, riet en steensoorten door elkaar heen.

Primaire vormen: rond, vierkant, driehoek en ook nog steeds de boogvormen staan tegenover erg grillige vormen zoals bijvoorbeeld die van ruwe onbewerkte stenen, houtsoorten en een soort groeikristelvormen.

Zachte en harde meubels

Een flink contrast: veel meubels hebben een superzachte uitstraling, afgeronde vormen, van tafelbladen tot banken tot juist meubels gebogen van metalen rasters.

Opvallend veel roomdividers: in nieuw jasje gegoten. Gemaakt van gekleurde glasplaten in afgeronde vormen of van een raster van metaal met daarin vlechtwerk (daar is het touw weer)

Tafelvormen gaan extreem: ingelegde bladvormen zijn onregelmatig van vorm en onderstellen bestaan uit glas of zijn juist heel ruw onafgewerkt en grof.

Al met al is er steeds meer een combinatie van materialen en een mix van dessins mogelijk.

Het geheel oogt daardoor erg eclectisch.

En als laatste zag ik zand in vorige jaren al als stylingmateriaal oppoppen en nu komt het weer bij meerdere presentaties terug.

Veel inspiratie om weer een jaar vooruit te kunnen en op naar volgend jaar april: weer een paar heerlijke dagen door Milaan struinen, ik kijk er al naar uit.

Voor meer inspiratie: volg me op instagram jose.martens

Vind jouw opleiding

Weet je niet welke opleiding bij jou past?

Weet je niet welke opleiding bij jou past? We staan je graag bij met vrijblijvend advies.