Veelgestelde vragen
Wat is het niveau van de opleiding?
De opleidingen worden verzorgd op MBO 4 niveau. We zijn een particuliere opleider. Dat houdt in dat je bij ons wel een diploma krijgt bij voldoende resultaat en dat je aan kunt tonen wat het diploma waard is op basis van je portfolio. Het is geen diploma van de overheid zoals dat bij een ROC uitgegeven wordt. Het is een diploma van Interieuracademie zelf zoals dat gebruikelijk is bij particuliere opleiders. Dit wordt een instituutsdiploma genoemd.
Hoe sluit ik de opleidingen af?
Per opleiding staat vermeld of je het af kunt ronden met een examen.
Is voorkennis vereist?
Voor de meeste vakken is geen voorkennis vereist.
Voor Ontwerpen voor de zakelijke markt dien je de kennis van Binnenhuisarchitectuur, of vergelijkbare kennis, te bezitten om het te kunnen volgen. Het gaat dan vooral om de tekenvaardigheden en het indelen van een ruimte.
Wat is het verschil tussen Interieurstylist en Binnenhuisarchitectuur?
Bij Interieurstylist gaat het vooral om:
– Gevoel / sfeer in ruimte brengen
– Moodboard
– Kamer, keuken
– Kleur / materiaal / inrichting
– Collagetechnieken
– Plattegrond
– Stijlen
– Trends
– Kunst
– Origineel idee
Bij Binnenhuisarchitectuur gaat het vooral om:
– (Her)indelen van ruimte
– Looplijnen
– Kamer, keuken, badkamer, slaapkamer etc.
– Tekenvaardigheden
-Schetsen
-Plattegrond
-Wandaanzichten
-Perspectief
-Materialen / bouwkunde
Heb ik tijdens de vakantie les?
Nee, de officieel door het ministerie vastgestelde vakanties en feestdagen voor de desbetreffende regio zijn vrijgepland.
Kan ik vrijstelling krijgen voor modules?
Je hebt bij Interieuracademie de mogelijkheid om per vak in te schrijven. Dus indien je een vak niet wilt volgen hoeft dat niet. Je kunt daarmee je eigen opleidingstraject samenstellen. Per vak wordt bij voldoende resultaat een diploma of certificaat uitgereikt.
Wanneer kan ik met een opleiding beginnen?
De opleidingen starten over het algemeen in maart/april en oktober bij voldoende deelnemers. De exacte startmaand en lesdag staan vermeld op onze website nadat ze in de planning zijn vastgesteld.
Gaat een opleiding definitief starten?
De definitieve start is afhankelijk van het aantal deelnemers. Wij raden je aan je direct na het maken van de studiekeuze bij ons aan te melden. Zo weten wij vroegtijdig of wij voldoende deelnemers hebben om een opleiding te starten. Je hebt bovendien de mogelijkheid een opleiding kosteloos te annuleren binnen veertien dagen na datering van de uitnodiging/lesrooster.
Wanneer moet ik betalen?
De facturen worden 14 dagen voor aanvang van de opleiding/workshop/cursus per mail naar je verzonden.
Kan ik het lesgeld in termijnen betalen?
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het lesgeld in termijnen te betalen. Zie de opleidingsomschrijving op onze website voor de exacte mogelijkheden. Betalen in termijnen is is wel duurder omdat we daar meer administratief werk voor moeten uitvoeren.
Kom ik in aanmerking voor studiefinanciering?
De opleidingen komen niet in aanmerking voor studiefinanciering. Daarnaast zijn onze diploma’s geen diploma’s om te voldoen aan de eisen voor kwijtschelding van je studiefinanciering.
Vinden er nog informatiebijeenkomsten plaats?
Ja. Op onze website staan de meest recente data vermeld. Er vinden per studiejaar diverse informatiebijeenkomsten plaats. Indien je hierbij aanwezig wilt zijn, raden wij je aan je daarvoor aan te melden via de site. We adviseren je om een informatieavond bij te wonen zodat je de juiste keuze kunt maken.
Wat is de exacte leslocatie?
Wij beschikken over een aantal vaste (eigen) locaties en maken gebruik van externe locaties. Je vindt het adres van de leslocatie op de uitnodiging/lesrooster. Wij proberen de bereikbaarheid optimaal te houden.
Wanneer vinden de lessen plaats?
De lessen vinden voornamelijk plaats in de avonduren. Je vindt de exacte lestijden op jouw uitnodiging/lesrooster.
Wat is de uiterlijke inschrijfdatum?
De definitieve start is afhankelijk van het aantal deelnemers. Wij raden je aan je direct na het maken van de studiekeuze bij ons aan te melden. Zo weten wij vroegtijdig of wij voldoende deelnemers hebben om een opleiding te starten. Het maximale aantal deelnemers per groep bij de opleiding is 12. Daarna gaan we kijken of we een tweede groep kunnen starten.
Starten alle opleidingen op alle locaties?
Helaas is het niet altijd mogelijk om alle opleidingen op iedere locatie te starten. Daarom kiezen wij er soms voor om een opleiding op een centrale plaats in Nederland aan te bieden. Het is aan jou of je wenst deel te nemen op een centrale locatie of dat je de start van de opleiding uitstelt naar een later moment.
Is het mogelijk tijdens de opleiding te annuleren?
Ja, dat is mogelijk. Opzegging dient echter schriftelijk te gebeuren. Wij rekenen bij opzegging na aanvang van de lessen 35% annuleringskosten plus de verzorgde lessen. Het lesmateriaal kan niet geretourneerd worden. Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij je naar de opleidingsovereenkomst.
Afsluiting
Wat is een portfolio?
In je portfolio komt de uitwerking een aantal praktische portfolio opdrachten. Als je deze tot tevredenheid hebt uitgewerkt, heb je aan het einde van de opleiding recht op het certificaat. Daarnaast zal de docent tijdens de lessen nog aanvullende opdrachten geven en die verzamel je ook in de portfolio zodat dit laat zien wat je ontwikkeling gedurende de opleiding is. Deze lever je samen aan het eind van de opleiding in.
Hoe zit het met het examen?
Aan het eind van de opleiding kun je inschrijven voor het examen. Je ontvangt dan een examenopdracht waarin je wordt uitgedaagd om voor een gegeven situatie tot een creatieve oplossing te komen die je in een eindgesprek moet uitleggen en toelichten. Het examen wordt op 6 locaties in Nederland afgenomen. Als je slaagt voor dit examen en je hebt het portfolio met goed gevolg afgerond, dan heb je het diploma van Interieuracademie verdiend.
Is het diploma erkend?
De waarde van het diploma zit in het vakmanschap dat je je eigen hebt gemaakt. Tijdens de opleiding stel je een portfolio samen en daarna rond je het af met een eindopdracht voor het mondeling examen. Dat is het bewijs van je kennis en kunde. Daar wordt je in de praktijk op beoordeeld. Ons diploma is niet een door de overheid erkend diploma.
Waar vindt het examen plaats?
Je kunt examen doen op 6 locaties in Nederland.
Hoe is het examen opgebouwd?
Het is een mondeling examen waarin je de uitwerking van de eindopdracht presenteert. Tijdens dat gesprek moet je in staat zijn je uitwerking en keuzes te motiveren.
Wie zorgt voor de aanmelding van het examen?
Je dient je tijdig voor het examen bij Interieuracademie aan te melden. Op de site staat de uiterste datum van aanmelding vermeld.
Heb ik met een diploma meer kansen op de arbeidsmarkt?
De opleidingen en diploma`s van Interieuracademie staan hoog aangeschreven bij het bedrijfsleven. Jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke situatie (CV) en kwaliteiten. Een opleiding verhoogt zeker jouw kansen. Indien je twijfelt bent je van harte welkom op één van onze informatiebijeenkomsten, zodat wij gezamenlijk bepalen of een opleiding noodzakelijk is om jouw kansen te vergroten.
Titelbescherming
Na het volgen van onze opleidingen staat het je vrij de aanduiding ontwerper, binnenhuisontwerper / tuinontwerper of designer te gebruiken. Op grond van de Wet op de architectentitel mogen alleen degenen die staan ingeschreven in het architectenregister zich als architect / binnenhuisarchitect / tuinarchitect presenteren. Voor inschrijving in dit register is bezit van een specifiek masterdiploma vereist. Voor nadere informatie zie: www.architectenregister.nl