Opleiding

Dagopleiding allround interieurontwerper

De opleiding Allround Interieurontwerper in het kort

Een Allround Interieurontwerper is in staat om het plan van eisen van een opdrachtgever om te zetten in een volledig uitgewerkt ontwerp. Van ontwerp tot styling en van schets tot digitale presentatie. Gecreëerd, gepresenteerd en uitgevoerd door jou als Interieurprofessional. Je weet waarvoor je staat en je beheerst de facetten van het vak. Deze opleiding geeft je een goed fundament om als professionele beginnende Allround Interieurontwerper aan de slag te gaan. 

Onderwerpen in de opleiding zijn:

Startdata en leslocaties

Locatie

Lesdag

Lestijden

Startdatum

Start

Utrecht

Donderdag

Overdag

Do 9:00 - 16.30

5 september 2024

Start definitief

Utrecht

Vrijdag

Overdag

Vrij 9:00 - 16.30

voorjaar 2025

Inhoud opleiding allround interieurontwerper

Gedurende ieder kwartaal zullen er diverse vakken gegeven worden. In de les behandel je theoretische lesstof, bespreek je ervaringen uit de praktijk, leer je technieken en werk je aan de opdrachten. Elk kwartaal zullen er naast de reguliere lessen ook excursies, workshops of inspiratiesessies georganiseerd worden. 

Architectuurgeschiedenis

Ontwerpersuitgangspunten en het ontwerpproces

Gebruiksfuncties en Programma van eisen

Bouwkunde en algemene voorzieningen

Moodboards en styleguides

Kleurenleer, kleurnotatiesystemen en materiaalkennis

Interieurelementen

Vloeren, wanden, raambekleding, trappen, deuren, haarden.

Tekenvaardigheden

Vlekkenplannen en schetsen, plattegrond op schaal, wandaanzichten, perspectieftekenen

Specifieke interieurs

Woonkamer, werkruimte, slaapkamer, badkamer, keuken.

Retailconcept en ontwerp

Conceptbeleving, gebruikersfuncties, eisen, voorwaarden en materialen.

Hospitality design

Conceptbeleving, gebruikersfuncties, eisen, voorwaarden en materialen.

Verlichting

Verlichtingsplan, functies van verlichting, soorten lichtbronnen, lichtsterktes.

Sketchup

3D digitale vertaling van het ontwerp maken.

Renderen

Fotorealistische beelden maken van het ontwerp.

Begroting

Maken van een begroting.

Ontwerp presentatie

Persoonlijke ontwikkeling

En werken aan jouw eigen interieurbedrijf.

Extra

Diverse bedrijfsbezoeken en excursies.

Voor wie

De startende ontwerper

De ruim 1-jarige opleiding Allround Interieurontwerper is voor diegene die zich willen omscholen tot een breed inzetbare professionele interieurontwerper. Je bent toe aan een nieuwe stap in jouw leven en gaat ruim een jaar lang één dag in de week naar school om dit doel te bereiken. Naast de lesdag heb je ook voldoende thuiswerk-tijd om aan jouw opdrachten te werken. Je bent leergierig, serieus en een echte interieuraddict!

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk. Voorkennis van het vakgebied is ook niet noodzakelijk. Wel vragen we een MBO werk- en denkniveau.

Docent

We begeleiden jou stap voor stap

De docent begeleidt jou gedurende de opleiding in jouw leerproces. Er worden technieken aangeleerd en voorbeelden uit de praktijk worden met je gedeeld. Hij of zij is jouw sparrings-partner in dit inspirerende leerproces.

Planning dagopleiding allround interieurontwerper

Een volgende groep staat gepland vanaf 5 september 2024 op de donderdag in Utrecht.

Inschrijven voor een volgende opstart is ook mogelijk. Deze start in het voorjaar van 2025 mits we voldoende inschrijvingen hebben.

In de planning houden we rekening met de schoolvakanties van alle regio’s.

Tijdsinvestering

De opleiding volg je klassikaal op onze locatie in Utrecht samen met een groep medecursisten onder leiding van verschillende ervaren vakdocenten. 

De lesdag bestaat uit 2 delen: een ochtend en een middag les. Je krijgt per lesdag dus 2 verschillende vakken van 2 verschillende docenten.

 

De opleiding bestaat uit 44 lessen en je gaat 1 dag in de week naar de les. 
De schoolvakanties van alle regio’s in Nederland worden niet ingepland. 

Opbouw opleiding

De opleiding bestaat uit vier kwartalen waarbij de eerste 2 kwartalen gericht zijn op de particuliere markt. In kwartaal 3 en 4 ga je aan de slag met opdrachten voor zakelijke markt. 

Kwartaal 1 starten we met het aanleren van de basisvaardigheden. Zo leer je het ontwerpproces stap voor stap kennen en leer je technieken om die stappen goed uit te kunnen voeren.

In kwartaal 2 gaan we dieper in op de inhoud, breiden we de technieken uit met o.a. SketchUp en krijg je meer theoretische kennis over kleur, materiaal en meubilair.

In kwartaal 3 en 4 leer je alle ins & outs van ontwerpen voor de zakelijke markt, ook wel Business Interior design genoemd. Je gaat o.a. aan de slag met het uitwerken van een retailconcept en hospitalitydesign.

Aan het eind van elk kwartaal presenteer je het werk en is er ruimte voor jouw eigen ontwikkeling. De lessen eigen bedrijf helpen en stimuleren je bij het opzetten van jouw eigen interieurbedrijf.

Dagindeling lesdag

Afhankelijk van het aantal cursisten in de groep worden de tijden van de lesdagen bepaald. De start van de lesdag zal tussen 9.00 en 10.00 uur liggen. Het einde van de lesdag zal tussen 15.30 en 16.30 uur zijn. 

Ochtend: 9.00/10.00 – 12.30 uur

Lunchpauze: 12.30 – 13.00 uur

Middag: 13.00 – 15.30/16.30 uur 

Investering

Lesgeld:

€ 6.975,-

Lesgeld in 3 termijnen:

€7230,- (per  termijn: € 2410,- )

Examengeld:

De kosten voor het examen zijn bij het lesgeld inbegrepen.

Boeken:

c.a. €400,-

Overige materialen*:

c.a. €350,-

Het lesgeld is inclusief portfolio, beoordeling van het portfolio en een certificaat. Parkeerkosten zijn voor eigen rekening. 

*tekenpapier, potloden, markers, etc.

Lesmateriaal

Bij de opleiding wordt gebruik gemaakt van verplichte literatuur. Deze vind je in de literatuurlijst. Daarnaast schaf je diverse materialen aan om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Een overzicht hiervan vind je in de materialenlijst.

Examen

De opleiding sluit je af met een examen. Een aantal weken ga je aan de slag met een praktijkgerichte opdracht. Hierbij ga je zowel een ontwerp maken voor de particuliere als de zakelijke markt, vertaal je jouw visie als interieurontwerper en pas je de geleerde kennis en technieken toe. 

In de examenbegeleidingslessen helpen de docenten je op weg en werk je tegelijkertijd aan de opdracht. Je inspireert en helpt elkaar. Tijdens het examen presenteer je jouw ontwerp aan de examencommissie. Als je minimaal 3 kwartalen volledig hebt afgerond en het examen met een voldoende hebt afgesloten, ontvang je het instituutsdiploma van Interieuracademie.

Wil je advies? Meld je aan voor de informatiebijeenkomst!

Twijfel je over de juiste opleiding? Meerdere keren per jaar verzorgen we informatiebijeenkomsten zodat jij de juiste keuze maakt. Aanmelden voor een informatiebijeenkomst is mogelijk via onze website. Telefonisch opleidingsadvies nodig? Bel met: 0314 – 368619.

Gun jezelf de beste opleiding

Al 20 jaar zijn wij toegewijd aan jouw groei en vakbekwaamheid in interieurontwerp. Of je nu streeft naar een professionele carrière of interieurdesign als hobby verkent, onze opleidingen ondersteunen jouw ambities. We richten ons op het ontwikkelen van jouw talenten met essentiële, praktische vaardigheden voor de huidige interieurbranche.

Docent Inge de Greef Interieur Academie

Onze kwaliteit is gegarandeerd

Opleidingen erkend door UWV

Erkend door UWV

Interieuracademie is een erkend opleider voor het UWV. We mogen zowel opleidingen als korte cursussen en workshops verzorgen. Uiteraard loopt dit altijd via je UWV coach.
Opleidingen erkend door CRKBO

CRKBO erkenning

CRKBO is een register voor Kortlopend Beroepsonderwijs. Deze erkenning is een teken van kwaliteit.
Opleidingen met NRTO keurmerk

NRTO keurmerk

Interieuracademie is lid van de NRTO. De aanvraag voor het keurmerk loopt. We voldoen aan de algemene voorwaarden zoals het NRTO deze stelt. In de linkjes hieronder zijn ze in te zien.

Algemene voorwaarden
Gedragscode NRTO